Wanneer kun je hypnotherapie toepassen?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die voortkomt uit het besef dat ervaringen van vroeger ons nu in het dagelijkse leven – soms heel veel jaren later! – nog flink dwars kunnen zitten.

We weten dat ervaringen die we in onze (vroege) jeugd hebben veel later in ons leven nog kunnen bepalen hoe we doen in bepaalde situaties, en hoe we ons daarbij voelen. We weten ook dat schijnbaar onbelangrijke, triviale, ervaringen later toch een grote rol blijken te spelen, ook als we ons de gebeurtenis zelf bewust niet of nauwelijks meer herinneren.

Zo kan het ons zo maar overkomen dat we bij een woord van kritiek heel boos worden. Of juist heel angstig, ook al wil je dat zelf eigenlijk niet. Het gaat automatisch. Klachten waar je dan aan kunt denken zijn: overspanning, stress en burn-out, niet kunnen omgaan met bepaalde problemen of mensen, angst en faalangst, onzekerheid en verandering in je leven, slaapproblemen en terugkerende negatieve situaties

Mensen zeggen dat ook zo: het is net alsof er iets in mij dan naar voren komt. Je zou dan ook kunnen zeggen dat dat kleine kind van vroeger nog in je zit. En daar kun je mee aan het werk.

Doen zich de problemen vooral voor binnen de relatie dan is partnerrelatietherapie vaak een goede oplossing. Ook die vorm van therapie is mogelijk bij de verandering.

Daarnaast is er een aantal psycho-somatische klachten (spanningshoofdpijn, bijvoorbeeld, maar ook allergieën, hoge bloeddruk of verklaarbare of onverklaarbare pijnklachten) die met hypnotherapie goed te behandelen zijn, en ook bij verslavingen als roken en alcohol kan hypnotherapie goed helpen.

Een nieuwere ontwikkeling is de behandeling van puur lichamelijke klachten. Zo is er de recente inzet van hypnotherapie bij PDS-patienten (prikkelbare darm syndroom, ook wel irritable bowel syndrom) waarbij goede resultaten geboekt worden. Daarvoor kun je terecht bij gespecialiseerde pds-therapeuten. Ook bij kanker en stervensbegeleiding kent hypnotherapie toepassingen.